berilmu + berfikrah

Selangit Pujian buat Allah murobbi paling sempurna dan mutarobbiNya Muhammad s.a.w.

Alhamdulillah, masih bernafas dengan hembusan nafas syahadatain. Nafas panjang yang menjadi paksi hidup, paksi amal dan paksi hati ini juga insyaAllah.

Kebelakangan ini perbualan bersama adik-adik agamawan [baca: fiqh usul/usuluddin] di sini banyak merasuki pemikiran. Perbualan yang meliar sekitar bidang-bidang ilmu agama mereka amat-amat membangkitkan ghairah saya. Kisah duktur-duktur [baca: ulama' ] di jameah mereka yang menyantuni mereka dengan ilmu yang difikrahkan. Kisah pertemuan hati mereka dengan peribadi mulia para ulama' yang beramal.

Subhanallah!

Jujur saya cemburu.

Malah melihat nota-nota bahasa Arab yang ditulis tangan oleh mereka juga amat menjeleskan. [-->Sebab nota Medik saya dalam bahasa English]

Ikut hati mahu sangat2 bertalaqi/ mustami3 dari alim ulama sini. Merasai sentuhan ilmu dan fikrah mereka yang membelai iman. Seperti zaman muda-muda dulu. [Adeehh! Macam tua sangat je skrg ni] Punya himmah aliyah. Lagi2 bila hati dah berniat mahu jadi super murobbi. Takkanlah setakat ilmu basic-basic je ye tak. Memang tak boleh larilah dari menjadi seperti "iceberg". Biar apa yang disampaikan hanyalah secebis dari lombong gergasi dalam dirinya. wahhh..Semuanya gara-gara seruan Said Hawwa untuk melengkapkan diri dengan 10 jenis ilmu yang perlu ada pada seorang muslim daie.

1.Ilmu Tsalasah [ilmu ttg tuhan, rasul dan islam itu sendiri]
2.Ilmu Al-Quran dan usulnya [Kandungan, asbab nuzul dan tajwed]
3.Ilmu Hadis dan usulnya
4.Ilmu Fiqh dan usulnya
5.Ilmu Aqidah
6.Ilmu Akhlak
7.Bahasa Arab [Supaya lebih mudah faham AQ dan Hadis]
8.Islam Moden dan Fiqh Dakwah [Cara approach manusia kini]
9.Sirah Nabawi dan Kisah Orang terdahulu [Sejarah]
10. Deislamisasi [Cara musuh islam menjatuhkan kita/Ghazwul Fikr]

MasyaAllah, akhawat Jordan entunna tak rasa tercabarkah kita?

Kita-kita yang ditarbiyah ini, alhamdulillah serba sedikit mendapat sentuhan fikrah yang membasahkan... fikrah islam yang meluas... yang datang dengan ruh iman membuatkan kita lebih memahami islam secara praktikalnya. Alhamdulillah...

Fikrah islam yang kita serap dari proses pencucian otak selepas pertemuan mingguan yang beribu2 jam, sesi daurah beratus2 jam, dari jaulah tarbawi ke pelosok dunia melihat perjuangan orang terdahulu, dari tarbiah jasadi petang-petang hari dan macam2 lagi bentuk tarbiyah yang membentuk cara pemikiran dan paradigma kita sebagai muslim. Malah turut membentuk akhlak dan peribadi muslim kita.

Maka lebih amat-amat penting untuk kita memantapkan fikrah dengan ilmu agama yang lebih kemas. Ilmu agama yang dipelajari secara lebih serius. Bukankah kita dicampakkan ke bumi barakah nabi2 yang punya segalanya.

Kalau produk tarbiyah Eropah, mungkinlah mereka punya alasan untuk tidak mampu membetulkan makhraj huruf mahupun tajwidnya seperti sebutan Arab kerana peluang untuk itu kurang. Namun kalau kita disini yang punya syeikhah-syeikhah Arabe di sekeliling tidak mengambil peluang ini, maka itulah kerugian yang nyata bukan.

Ini baru contoh tajwid, salah satu dari kategori no 2 daripada yang 10 jenis ilmu tadi.
MasyaAllah! entah bila pula mahu kuasai yang lain2 itu.

Astaghfirullah.

Moga Allah berikan kekuatan pada kita semua insyaAllah.

Mari jundiy2,
kita perkasa tarbiyah Dzatiyah, perbanyakkan bacaan, perluaskan pergaulan dan perah masa yang ada sehingga titisan terakhir. Biar pekatnya tarbiyah kita mewarnai sekeliling.


Cita-cita yang amat tinggi , sedangkan kudrat dan waktu yang ada amat terhad. +_="

Kerana ini, perasaan cemburu saya itu tinggi untuk kamu-kamu wahai adik agamawanku.

Segala silibus bahan pengajian kamu itulah, 10 jenis ilmu di atas. Ilmu2 yang saya idamkan untuk menguasainya dengan ruh dakwi. Namun tuhan menyusun untuk berenang di medan perubatan. Positif! Pasti ada hikmah.

Maka adik2 agamawanku, sila kuasainya dengan terbaik ye adik2! Perlahan-lahan kamu belajarlah cara-cara mengfikrahkan ilmu kamu itu. Pastikan ianya tidak tersia-siakan dengan meniatkannya sekadar untuk peperiksaan semata. Diri ini mendoakan kamu-kamu, Cepat-cepat matang ok!^^, Sebab Ummah saat ini perlukan kamu wahai agamawan yang berilmu dan berfikrah.


p/s: khas utk kamu adik2 agamawanku.


Sis Ezzah
Pusat pengislahan akhlak,
Irbid Jordan

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to berilmu + berfikrah

ana solehah said...
This comment has been removed by the author.
arwa salsabila said...

syukran jazilan kak iz atas peringatan ni...kadang2 kita terlalu leka sampai tak sedar nikmat yang diberikan...kami bersedia menyahut cabaran tersebut..moga kita sama-sama dapat memberi manfaat kepada islam...ALLAHUAKBAR!!

aRju As-SiddiQaH said...

Salam'alaik..

hoh. 0_0
InsyaAllah kak iz~..
syukran atas peringatannya.
mahu print-out boleh?

Ameen ya rabbal 'alameen~

ana solehah said...

kak izz~
huhu~
doakn kami semua ye!

'Ezzah Al-Islam said...

To arwa salsabila, [ehem..sedap nama]

InsyaAllah sama2 kita ber'takaful' [baca: saling melengkapkan]
kak iz tunggu entunna bersedia nak bentang daurah khas ttg subjek2 tersebut.. uhukuhuk ;P secara berfikrah ye^^,

to arju as-siddiqah,

sila.sila.^^,

entri picisan sahaja,
moga memberi kesan.


to ana solehah,

Kak iz sntiasa doakan entunna. Doa utk muslimin. Doa utk masa hadapan islam.

Ayuh fatayat!!!

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.