aulawiyat serabut

Pasca memahami islam yang lebih syumul kini, setiap kali menyoroti isu-isu semasa ummat [baca: akhbar islami] di media saat ini, membuatkan hati kita akan merasa sesak seperti disiat-siat. Geram dengan isu 'pelik-pelik' yang berlaku pada manusia era teknologi ini. Pelik! Ganjil! Sedih juga. melihat bagaimana seorang/segerombolan manusia boleh melakukan perkara2 yang tidak logik lagikan rasional difikirkan oleh spesies manusia yang lebih2 lagi mendakwa diri mereka islam. Oh!

Kita baca.. kita fikir.. kita renung.. akhirnya kita merasa pelik melihat..

Bagaimanakah manusia boleh mendahulukan beras yang tergolek daripada nyawa seorang manusia?
Bagaimanakah manusia lebih berebut2 mengungguli para artis atau juara sukan daripada ahli ilmuan?
Bagaimanakah manusia sanggup menghabiskan wang berkali-kali ganda lebih demi kecantikan fizikal daripada pembangunan akal dan hati?
Bagaimana manusia lebih rela meramaikan para ilmuan yang hakikatnya kosong?

Sekilas kita review isu Malaysia,
Seremban, 18 Jan 2011 - kemalangan pacuan 4 roda yang membawa syiling RM75000 jadi "rahmat" bagi pemandu/pengutip duit syiling. (SINI)PLUS Tanjung Malim-Behrang, 23 Feb 2011 - pesta kutip beras bila treler yang membawa muatan beras terbabit dalam sebuah kemalangan. (SINI)Boleh dikatakan ummat islam zaman ini sebenarnya mempunyai neraca pertimbangan yang senget. Apa yang penting tidak didahulukan. Apa yang kurang penting pula dikehadapankan. Apa yang besar diremehkan. Apa yang kecil pula diperbesarkan. Serabut dan tidak berpendirian. Keliru yang mana lebih penting, antara nyawa VS harta, Kuantiti Vs Kualiti, sukan Vs Ilmu, perut vs akal. Senang cerita, tidak atau kurang jelas dalam prinsip2 untuk membuat keputusan.

Kerana itu lahirlah tindakan-tindakan pelik yang secara rasionalnya tidak dilakukan. Berpunca daripada kekeliruan tentang mana satu yang perlu diprioritikan. Sebab itu islam ada mengariskan prinsip-prinsip yang jelas ttg ini. Ulama2 menamakannya ia Feqh Aulawiyat.

Mungkin kenyataan ini amat menyeluruh. Tapi logik bukan kalau saya katakan ummat islam kita amat memerlukan Fiqh Aulawiyat. kerana neraca fiqh aulawiyat umat islam kini telah cacat dalam semua bidang.

Apabila kita memahami fiqh aulawiyat, secara langsungnya kita lebih memahami kaedah membuat keputusan atau menentukan cara beramal. [baca: maratib amal]

Tenaga, masa, usaha, wang kita adalah terhad. Memerlukan kita sentiasa mengprioritikan perkara yang lebih memerlukannya pada satu-satu masa. Sedangkan para sahabat jua sentiasa bertanyakan kepada murobbi mereka, amalan apakah yang paling afdal[ baca: paling baik] dan paling disukai oleh Allah. Malah terang-terangan pahala solat berjemaah itu 27 kali ganda melebihi solat seorang diri.

Manusia itu hakikatnya berbeza walau asas mereka sama. Pastilah tak sama yg mereka yang duduk dgn mereka yang berjihad, Mereka yang melihat dengan mereka yang buta, mereka yang memekakkan telinga dengan mereka yang menyahut seruan panggilan. Memang berbeza!

Kualiti manusia pada iman.ilmu.amal. bukan pada jasad atau usia.

Allah tak tengok panjang pendek umur kita tapi pada hasil kerja kita.

Sis Ezzah,
Pusat islah diri,
Irbid Jordan

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to aulawiyat serabut

Anonymous said...

'Allah tak tengok panjang pendek umur kita tapi pada hasil kerja kita.'

hasil kerja atau usaha dan kerja kita??

natijah atau usaha yang lebih aula? sekadar mahu pencerahan. :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.