Dengan nama Allah tuhan pemilik ilmu sains, ilmu medik mahupun ilmu bahasa.
Selaut salam buat yg dirindui 'Muhammad bin Abdullah' pencinta ilmu teragung serta semua penuntut2 ilmu sekalian.
Minggu ini minggu peperiksaan final saya bagi semester ini. Punya tiga kertas berbaki. Walaupun summer semester ini merupakan semester yang pendek namun agak padat bagi saya. Immunology, Introduction to Public Health dan Food Preservation(subjek pilihan) dirasakan kurang kukuh di ingatan akibat "proses penyimpanan" yang kurang rapi. Doa dari pembaca sekalian sentiasa dialukan. Doa sesama muslim. Moga mampu meniupkan ruh jihad kekal buat si penuntut ilmu ini.
Sesungguhnya tidak berguna satu2 ilmu selagi tidak diamalkan. Prinsip asas seorang penuntut ilmu. Ilmu wajib diamalkan. Belajarlah kamu setinggi mana sekalipun, tuntutlah ilmu selagi kamu mampu. Namun sebaik2 ilmu apabila ianya diamalkan. So, always remember~
Food Preservation
Subjek ini merupakan subjek pilihan saya tahun ini. Alhamdulillah rancangan sejak tahun lalu untuk mengambilnya tahun ini diizinkan Allah.Mudah sahaja jika dibandingkan dengan subjek medik yang lain pastinya. Berkisar tentang cara2 memproses dan mengawet makanan untuk tahan lama, lebih sedap dan adik beradik dengannya.
Suka utk saya kongsikan satu ayat Al-Quran yang menyebutkan tentang pengawetan makanan ini. Sangat menarik! Sekali faham tak nampak pun isi tersuratnya. Jom semua buka surah al-baqarah (2:259) juzu'3, muka surat kedua, sebelah kanan, ayat ketiga dr page tu, bawah sekali.
Pernah dengar Kisah Uzair dan keldainya?
Hidup diluar negara terutamanya Jordan yang tiada cop HALAL seperti Malaysia ni tidak boleh tidak kenalah semak komposisi bahan terlebih dahulu. Pastikan bahan2nya. Perhatikan kod E yang ada. Statusnya yakin ke syak ke waham ke. (--> Lagi2 Orang rumah sangat teliti) Sekurang2nya kalau dulu terkebil2 baca perkataan lecithin, monosodium glutamate, monoglycerate, whey powder mahupun emulsifier, sekarang tentunya berbeza. Maka bagi sesiapa yang dah ambil subjek ini, tiada alasan bagi kamu ya! sila amalkan ilmu anda.
Kaedah menyimpan makanan juga perlulah tepat. Akibat tindakan enzim dalam makanan ditambah tindakbalas microorganism yang ada, makanan akan cepat rosak dan basi. Lagi2 semasa musim panas ni (kerana suhu yang optimum untuk tumbesaran microbe.)Bila dah rosak maka jadilah kita kawan2 syaitan. Membazir dan tong sampahlah jawapannya. Kan sedih? Jom perbaiki mutu penjagaan makanan. pentingnya kena belajar~ ...dan amal...
Sayur2 ada natural enzimnya, ada kaedahnya utk kekalkan kesegarannya.
Buah2an selepas dipotong akan berlaku brown reaction, ada kaedah atasinya.
Dalam peti ais itu ada kaedah penyusunannya. Ini diletakkan di atas dan yang ini di bawah pula.
Pengunaan microwave dan radiation berbahaya atau tidak?
Semua ini terjawab dengan belajar subjek ini. Pentingnya kena belajar~
Maka sengaja post ini ditulis sebagai promosi subjek. Buat sesiapa yang mampu, ambillah subjek ini sebagai salah satu kaedah memperhati dan memahami makanan harian kita kerana ia merupakan sebahagian daripada perintah tuhan kita. Pergi kelas niat nak amal ayat ni. ^_^
Amat digalakkan untuk mengambil subjek ini bukan pada tahun 1 anda di JUST. Mengapa?
Kerana anda memerlukan kefahaman dan tapak yang kukuh dalam subjek Microbiology untuk lebih zouk. (Subjek Microbiology diambil pada semester pertama tahun 2)
Proses pembelajaran manusia ini ada tangga2nya. Apakah tangga2 pembelajaran pelajar perubatan? Bermula dengan belajar membaca dahulu, naik satu anak tangga belajar subjek general sains, kemudian baru berjinak2 dengan Biology, baru boleh belajar Pathology, Physiology, masuk System2 kemudian baru mampu khususkan lagi nak specialize bidang sekian2. Bila belajar ber"tangga", insyaAllah lebih kemas susunan ilmunya. Lebih mudah dan lebih kuat tapaknya. Begitu juga hidup kita ini. ^_^
p/s: Exam Food Preservation esok 25/8 pukul 10.30 pagi. Exam Immunolgy 26/8 dan Public Health 29/8. Doakan kami semua~
- Bagaimana penangan murobbi Agung si Ramadhan? Moga terus gagah berlari ke penghujungnya.
5 Responses to Food Preservation In the Quran~
iz.. sy ingt lg blaja food dlu, klu nk panaskan makanan.. at least kena lebih 60'C.. sbb suhu yg sgt best utk microbes ialah 4-60'C. senang citer, klu nk panaskan mknn supaya x nk cepat basi. panaskan betul2..
sekadar brkongsi petua memasak >_~
(jgn pelik klu nasi (lebih 12 jam slps dimasak) yg dipanaskan, lg cepat basi)
ramadhan kareem~
haha.. mantap asma!
ini betul2 ilmu diamalkan ni.. ^_^
tepat! 4-60 c is the danger zone..
terbayang2 muka dr anas ngulang benda ni je..
adakah mungkin soalan ini bakal keluar exam esok? huhu
ala iz ni.cter la sume prsoalan kt atas tu nnti. sy ni dh x berpeluang nk amik food dah.hihi.. ye kwn2, nntikn jwpn2 kpd persoaln mnarik di atas. stay tune!hihi
Asalamualaikum iezz..
hehe.. Baru tau yg hang ni ade cita2 amik food ghupenye..
BTW, nice post sempena bulan Ramadhan..!! =)
salam izz..teman lame datang melawat..wish u all d bes examm food ni nnti..jazakillah ...
Post a Comment