Al-kisahnya~

Dengan nama Allah yang menjadikan sifat dualisme dalam diri kita.
Selaut salam buat 'Muhammad bin Abdullah' rasul junjungan serta sekalian.

Masa2 sebelum KARISMA banyak saya habiskan untuk latihan badminton. Pagi, petang digym a.k.a court, sekadar sebagai salah satu usaha ke arah tubuh badan sihat. Niat saja nak tambah 1 ciri lagi untuk individu muslim. Al-kisahnya memang macam2 yang boleh dipelajari dari bersukan ini. Badminton khususnya.Bukan sahaja teknik2 untuk fokus, kerjasama dan sewaktu dengannya malah dapat mengajar teknik2 bertenang dan relax.

Benarlah kata orang kadang2 nak tengok diri sebenar seseorang itu, kita boleh try tackle dia semasa sedang bersukan. Sebab masa bersukan lagi2 ketika sedang bertanding, tekanan fizikal dan mental yang dihadapi pemain memang mampu menggoyahkan sistem pertahanan iman seseorang.Pernah sekali ketika sedang berlatih, entah dari mana ribut taufan menghembus. Dengan mudahnya saya secara tiba2 menjadi sungguh ber'emosi'. Tertekan dengan gaya permainan yang sangat teruk! Dah lama sangat rasanya saya tak beremosi begini. Saya bukanlah seorang yang senang untuk menzahirkan emosi.Namun dengan latihan ini, Lemah semangat dan bengang dengan kemampuan diri yang akhirnya berakhir dengan tangisan. Fuh! akhirnya telah keluar juga unsur2 nafsu ammarah dalam diri yang telah sekian lama dikunci.
OoOoOh... tidak! Ini yang tak best ni.


Maka, entri kali ini sekadar nak berkongsi dengan semua tentang jenis2 nafsu manusia yang ada dalam diri anda semua ni. Al-kisahnya, kita semua punya 3 jenis nafsu yang berbeza yang di sebut didalam al-Quran.
1)Nafsu Al-ammarah (yusuf:53) 2)Nafsu Lawwammah (al-Qiyamah:2) 3)Nafsu Mut'mainnah (al-fajr:27-30)

Jom, tengok satu persatu!

Nafsu Al-ammarah
Nafsu ataupun sama maknanya dengan jiwa manusia ini dari segi tabiat asalnya, cenderung kepada syahwat dan mengajak kepada kejahatan. Jiwa yang sebegini lah menjadi punca kerosakan, sumber kezaliman dan tindakan melampaui batas. Apabila kita mengikut nafsu ammarah yang inilah, bakal merosakkan kehidupan harian dan iman didada apatah lagi menghancurkan hubungan dengan manusia sekeliling.

Nafsu ini akan kekal berwatak jahat dan menganjur kita ke arah kebinasaan sehinggalah kita berpenat lelah mendidik nafsu ini, lalu bertukarlah nafsu ini dari menganjur kejahatan kepada menyuruh kebaikan.

Senang cerita, tabiat semulajadi nafsu yang mengajak kepada kejahatan ini boleh sahaja berubah kepada nafsu yang menganjurkan kepada kebaikan hasil daripada banyak mana didikan yang diterimanya.Nafsu Lawwamah
Didikan demi didikan yang diterima, nafsu ini secara berangsur2 menjadi nafsu yang mengecam diri apabila terjebak dengan sebarang bentuk perbuatan yang menjauhkan diri dari Allah. Nafsu yang sebegini sentiasa mengecam perkara yang telah lepas dan ia menyesal.

Contohnya, apabila diri telah melakukan sebarang perbuatan tak best, nafsu ini akan mengecam tuannya "Mengapa kamu lakukannya?"
Dan nafsu ini juga akan mengecam tuannya dalam melakukan kebaikan. Macamana? Dengan berkata"Mengapa kamu tidak perbanyakkannya?" "Susah sangat ke?" dll.

Hatinya akan sentiasa tak senang, merintih pilu. Teringatkan lumpur dosa2 silam.Sesal tidak menggunakan masa lampau mencari pencipta Agung sebaliknya hanyut dalam dunia fatamorgana, menyerah diri kepada hiasan palsu syaitan. Maka, nafsu ini menjadikan tuannya sentiasa berada didalam 'Mahkamah', menghakimi tindak tanduk sendiri.Nafsu ini lebih tinggi darjatnya berbanding nafsu ammarah. Nafsu ini adalah jiwa yang sensitif dan hidup, dapat merasakan mana yang elok dan mana yang buruk. Sementara nafsu ammarah yang sentiasa menganjurkan kejahatan akan terus melangkah ke hadapan tanpa pernah mencela dirinya. Terus hidup dalam lombong maksiat yang hina dan bersuka ria didalamnya.Nafsu Mut'mainnah
Dan apabila nafsu lawwammah ini kekal iltizam dengan sifat ini. Terus terusan dididik untuk sentiasa bermuhasabah diri. Berwaspada dan sentiasa berdoa mengharapakan Allah menjauhkan pintu2 maksiat buatnya. Akhirnya, ia akan sampai kepada satu sifat yang lain. Lebih tinggi dan lebih Best!. Ini adalah kesan semulajadi apabila seseorang itu komited dengan sifat mengecam dirinya. Sifat ini adalah sifat ketenangan a.k.a mut'mainnah

Syed Qutb mengulas nafsu mut'mainnah ini sebagai Tenang ketika susah dan senang, lapang dan sempit, terhalang mahupun beroleh kurniaan. Tenang, maka ia tidak ragu2, tidak terpesong. Tenang, maka ia tidak tergelincir dalam perjalanan.


Always cool~ (even semasa sedang bersukan..huhu)


Dari mana datangnya sifat2 tenang ini jika tiada muhasabah diri yang berterusan terhadap setiap perkataan yang dituturkan, setiap lintasan hati, setiap detik dan setiap langkah yang dihayun. By time, kecaman yang berterusan akan memperbetulkan laluan perjalanan jiwa hingga ia stabil diatas jalan yang lurus. Maka, datangkan lah mana2 ribut dugaan mahupun taufan tekanan, nafsu ini akan kekal cool, menghadapi segalanya dengan ketenangan seorang mukmin yang yakin dengan ketetapan Allah dan pasrah kepada kehendaknya.

Maka, konklusinya. Berusahalah kita ke arah nafsu mut'mainnah. Kalau agak2 macam dah berjaya tu, try bersukan.hihihi... tengok dapat control diri ke tak. (Sekadar contoh sampingan)

"Dari Allah, Untuk Allah, Kepada Allah"

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.