taaruf seorang doktor

Hampir sepurnama lengkap alam klinikal menjadi dunia barunya. Fasa takrif kepada medan baru yang mencabar semua komponen manusiawi diri. Menarik! Walau sedikit penat. Kacamata hidupnya pun sudah bertambah 'power'. Kalau dulu-dulu, suapan teori sebagai makanan akalnya di universiti. Kini, wilayah amali terbentang sebagai wadah latihan 6 deria tubuhnya.

Bertaaruf dengan jumlah manusia beraneka warna dan citarasa. Kini objek kepada proses pembelajaran adalah manusia itu sendiri. Belajar dari manusia sekeliling. Membentuk peribadi seorang doktor dengan pergaulan bersama pesakit. Pesakit yang sakit sebagai guru. Dan tidak ketinggalan Doktor yang 'sakit' juga sebagai guru.

Belajar mengenali manusia bukan mudah. Apatah lagi untuk merawat manusia. Punya kaedah dan pendekatan yang bersesuaian.Untuk mendapatkan diagnosis tepat buat pesakit, wajib bagi seorang doktor untuk bertaaruf dengan pesakitnya secara lengkap dan menyeluruh[baca: history taking]. Boleh dikatakan hampir 80% ketepatan diagnosis doktor berkenaan masalah utama pesakit bergantung kepada proses taarufnya yang cemerlang.

Rukun taaruf itu bererti mengenali. Kenal hati, kenal fizikal, kenal ruh, kenal pemikiran, kenal perasaan, kenal fikrah dan kenal segala2nya. Kerana manusia itu kompleks dan penuh komponen. Proses berkenalan bukan mati pada awal pertemuan tapi terus-terus-terus-terusan malah perlu usaha, semangat dan kerjasama yang tinggi antara sesama pihak.

Hebatnya seorang doktor apabila hebatnya skill bertaarufnya.

Dan inilah yang sedang dia bina dalam dirinya.Pesan pakcik-pakcik lama:

Yakhtalitoon wa laakin yatamayyazoon!

Bergaul tetapi Berbeza!


Ya! Untuk betul2 berkenalan sesama manusia perlu betul2 bergaul fikiran dan perasaan. [Amaran: pergaulan yang dimaksudkan bukan bermaksud ikhtilat berlainan jantina]


p/s: Doktor dan murobbi punya banyak persamaan.Pusat pembinaan diri,
3.45ptg 4 Oktober 2010,
Muhsineen Irbid

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to taaruf seorang doktor

ayyash said...

ayyash likes this.. (^__^)
bittaufeq exam sabtu ni..

ainshams said...

all the best xm sabtu ni!
insya Allah ok, senang jek.. =D

'Ezzah Al-Islam said...

tq ayyash n tq seniorita ain.. insyaAllah kheir~ ^^,

mujahidahiman said...

Dr Ezzah, hari tu xabs check lg..pesakit masih menunggu ntuk dianalisa..Dr touch n go ni..hehe

~like2(^_^)~

'Ezzah Al-Islam said...

cet! akak SEPI ni... ari tu org tu cam dah ngantuk dah.. tak sampai ati den. meh datang tido katil bersekutu kamu ni selalu lagi..

touch n 'grow' bukan dalam sehari :P

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.