takrif medan

Kelmarin, dia dating kereta dengan seorang ummi yang hebat. Dating kereta memang indah, berdua merentas batas negeri. 3 jam perjalanan, rugilah sekiranya dibiar terbuang melayan tidur atau kicauan radio semata. inilah peluang untuk saling bertaaruf. saling mengenal-berkongsi kisah-pengalaman-fikrah-pahit manis perjuangan kehidupan ini. bukan selalu ada masa nak bersama dengan orang hebat yang sibuk-sibuk ini. Memanfaatkan masa perjalanan dalam kereta, itu salah satu aplikasi kualiti masa lebih penting dari kuantiti.

 Pertama kali dia kenal wasilah tarbiyah "dating kereta" ini dengan murobbi scotlandnya. Dulu-dulu. Murobbi yang juga seorang doktor yang sangat sibuk dengan kerjaya dan bussinessnya. Namun sempat mencuri masa dengannya di dalam kereta. Subhannallah, amat menginspirasikan. kesibukan itu benar lebih menyusun kehidupan seorang muslim itu.

Lama dia tidak menjenguk ke sini. Haha. Punyalah lama sampai tak tahu pakcik google sudah upgradekan segala bagai.

Punyalah lama. sampai dia pun sudah lama kembali di Malaysia, medan amal sebenar, meninggalkan negara Jordan, taman permainan tadikanya, tempat mula bertatih -bermain dalam medan manusia ini

Alhmdulillah.

Sudah 4 bulan. 4 bulan yang penuh dengan warna-warni-telatah-ragam segala bagai lapisan masyarakat. Kalau dulu, dia selalu jumpa pelbagai lapisan manusia, dari kalangan bangsa arab. Kini, dia sedang belajar mengenal selok-belok baca fikiran dan ambil hati bangsa-bangsa negaranya pula. Haha. Rasa kelakar pula. Rasa kekok di negara sendiri.

Overall setakat ini, proses takrifnya kepada medan baru ini berjalan lancar. Kepada allah dia mohon dithabatkan langkah dalam kebaikan.

"Takpe. Slow-slow ye belajar. enti muda lagi"

Pesan 4 orang manusia berbeza latarbelakang sambil senyum tepuk belakang tanda sokongan.

Paling penting, dapat taaruf yang lebiiihhhhhhhh lagi dengan my osem mom, ayah dan adik-beradik sendiri yang rasanya selama ini sangat banyak hak-hak mereka tak tertunaikan.

Pesan Murobbi, Allah yang jaga kita pada masa lampau dan selama ini masa di Jordan, akan sentiasa jaga kita juga pada masa hadapan, even di Malaysia.

Thiqah billah. jaga allah, allah jaga kita.
Location: Muar town, Johor, Malaysia
Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.