Archive for August 2010

long-lived goal

"A better success is for a person who set a behavioral [process] goals rather than outcome [product] goals"


Terngiang-ngiang suara nyaring Dr. al-Omari memenuhi tempurung kepalanya. Guru kelas yang dikaguminya. Bukan kerana kepalanya yang licin, tetapi kerana amalnya pada setiap katanya. Selama-lamanya, qudwah itu memang lebih berkesan daripada suruh-suruhan.


Subjek pilihan "wellness dan physical health" memang terbaik! Paling dekat untuk beramal. Penting dan basic bagi semua individu yang berazam mahu tubuh badan yang sihat. Bagi junior JUST, dua ibu jari naik untuk subjek ini. Kamu digalakkan mencuba!


Prinsip Ikhtiari

Ilmu dipelajari untuk diamalkan. Belajarlah kamu setinggi mana, seluas mana. Tanpa amalan, ilmu kamu itu sia-sia. Maka, pilihlah subjek ikhtiari yang kamu boleh amalkan atau amalkan lah subjek ikhtiari yang kamu pilih. Prinsip mudah.. tapi penting!



*****************************

Which one of the following is an example of behavioral goals?
1.To lose 3kg in 2 weeks
2.To run 3 times a week
3.To decerase resting heart rate until 60bpm
4.To burn 25000kcal in a week

Tetingkap komputer di 10H2 itu direnung dalam. Hati kecilnya angkuh, Soalan mudah! Sekali imbas dia sudah tahu jawapannya.

Klik!

Usai menjawab dia muhasabah diri. Soalan mudah jawab bukan bererti mudah amal.

Behavioral Goal/ Process Goal adalah matlamat untuk mengubah pada gaya hidup dan fikrah individu. Matlamat untuk mengubah dalam dan luar. Fizikal, mental mahupun jiwa. Dan syarat lagi penting matlamat ini tanpa had tempoh masa tertentu. Walaupun natijah pada perubahan kelihatannya sudah terlihat, perubahan akan kekal dilaksanakan tanpa terfikir mahu diberhentikan.

Itu inti perubahan Tarbiyah kita.

Berubah ke arah kebaikan, Islah diri menjadi muslim larut 100% sifatnya. Memang satu proses yang lama. Long-lived Goal.

Sehingga ke akhir hayat kita tarbiyah dan perbaiki diri.




*************************************

Antara berikut yang manakah behahioral goal utk seorang murobbi kepada mutarobbinya:

1. Supaya mutarobbi bertudung labuh
2. Supaya mutarobbi berhenti menonton movie korea 22jam.
3. Supaya mutarobbi berazam terus memperbaiki diri dalam proses tarbiyah
4. Supaya mutarobbi membaca buku bermanfaat 5 buku sebulan.


Soalan mudah jawab bukan bererti mudah amal.


8.00pg 24 Ogos 2010
Muhsineen, Irbid
Urduniyah

2 Comments

Kesepaduan ahli

Mutarabbi:‘What should I do as I’ll be here (overseas) for only five to six years?’

Murobbi: ‘You should learn to appreciate the differences here. Difference is a gift. And then, you bring the gift back to your country’


Hakikat yang perlu kita terima ialah dunia takkan pernah sama dan seragam. Kadang-kadang salah faham perpaduan yang kita inginkan ialah yang jenisnya suatu keseragaman. Sedangkan definasi kesepaduan itu bukan keseragaman.

Oleh itu, kita perlu cuba belajar memahami mengapa orang lain fahami sebegitu. Juga, selalu bertanya pada diri ‘apa pandangan saya terhadap pandangan diri sendiri?’

Semoga dunia ini ibarat pelangi. Mari berta’aruf, sebagai sebuah permulaan indah.

[Unity in Diversity]


Diri yang ingin belajar mencintai,

11 pagi, 14 Ogos 2010

Irbid, Jordan

4 Comments

penapisan sebenar


Daripada Abu Hurairah, beliau berkata: "Rasulullah s.a.w bersabda: Barangsiapa tidak meninggalkan perkataan dusta dan perbuatan dusta, maka Allah tidak mengambilkira perbuatannya meninggalkan makan dan minumnya (Riwayat Bukhari)



Kita kata nak latih 'disiplin askari dan sufi',
Nah!
Allah bagi peluang baik tahun ni
'Medan amal' luas terbentang
tak perlu susah-susah cari
"Akademi Ramadhan Urduni"
Dengan Suhu mencecah 45++
Berlapar dahaga 15jam ++
Tiupan Angin oven Sona yang mendidihkan
Pergh!
Ini baru 'penapisan' sebenar
Membezakan siapa yg bersungguh dan siapa yg bermain2
Ingat senang ke nak ke Syurga?
Gulp!
Cuak walau penuh himmah
Moga pelarian sampai ke penghujungnya
Asah pedang kasi betul-betul tajam ye
Selamat beramal dan berlumba-lumba teman2.. ^___^

*kamus bahasa (kes neologism)
disiplin askari sufi= taqween a.k.a pembentukan jatidiri
medan amal=Ramadhan Kareem
himmah= semangat[rukun pemuda ke4]
pedang= Al-Quran/iman/ibadah
cuak=perasaan tak yakin diri sedikit dengan symptom tangan terketar2 dan badan berpeluh
oven sona?


Pasca-baca RS dengan ahli byte baru,
6.30pagi Muhsineen
Irbid, Jordan

2 Comments

bertemu At-Tayyar

"Demi Allah aku tidak tahu mana satu yang hendak ku bergembira dengannya, apakah pembukaan Khaibar atau kepulangan Jaafar?"



Terangkak-rangkak Little Caliph membaca tulisan bahasa arab khat yang dijahit di atas makam lelaki agung itu. Mujur faham. Dia senyum sahaja. Melihat kemajuan bahasa Arab si kepoci yang seorang ini dia jadi suka. Sister kena hebat Arab, baru zouk dapat tarbiyah Jordan ye tak? haha..:P


"Si Dia yang mempunyai dua sayap"

"At-Tayyar" merupakan gelaran yang diberikan kepada lelaki perkasa ini, Jaafar ibn Abi Talib. Bukan calang-calang dan bukan sebarangan. Selepas kesyahidannya, nabi telah bermimpi melihat anak lelaki Abu Talib ini bersayap di syurga. Maka panggilannya diabadikan sehingga kini. Subhanallah! Itulah dia manusia yang redha dengan tuhanNya dan tuhanNya juga redha kepadanya.

makam Jaafar Ibn Abi Talib di Mutah

Dia cukup kagum.

Bagaimana tidak kagum?

Saat pemimpin tentera pertama perang Mutah, Zaid bin Harithah rebah menyentuh bumi, panji kaum muslimin disambutnya. Dengan niat mahu menang atau syahid, beliau dengan sengaja tanpa ragu telah mencederakan kudanya sendiri agar tiada lintasan-lintasan buruk yang menjenguk ruang hatinya untuk lari dari medan perang saat itu. Bagaikan singa, dengan panji di tangan kanannya dan pedang di tangan kirinya. beliau pantas menderas ke arah musuh menjatuhkan kekufuran mereka satu-persatu.

Melihat kebuasan beliau berperang, musuh Islam lantas mengambil peluang memotong tangan kanannya. Sepantas kilat, beliau memindahkan panji kaum muslimin kepada tangan kirinya.

Musuh Islam sekali lagi memotong tangan kirinya. Dengan gagah beliau kekal memegang amanah panji itu dengan giginya sambil disokong oleh dua lengannya yang berdarah membuak. MasyaAllah!!!

Terus melangkah sehinggalah akhirnya.. badannya dipotong dua oleh musuh dari belakang dan beliau jatuh menyembah bumi. Maka tamatlah riwayat muslim hebat dengan penuh ezzahnya. Panji kaum muslimin kemudiannya disambut oleh pemimpin ketiga tentera muslim, Abdullah bin Rawahah.

***********************



Sesatnya skuad mujahidah malam itu menemukan mereka dengan makam 2 orang muslim hebat perang Mutah. Tanpa dijangka. Ini memang percaturan Allah. Allah mahu mereka ambil semangat juang dari pemuda muslim ini.

Syahid pada umurnya baru 33 tahun, beliau dikurniakan 2 sayap bagi menggantikan tangannya yang kudung. Apabila disoal di masyar kelak, dengan bangga mampu menunjukkan bukti kudung dan sudah bermati-matian berjuang mempertahankan agama Allah.

Sister F kata

"Setakat mana sahaja perjuangan kita untuk sebarkan Islam, sahabat2 nabi bermati-matian, kudung sana, tempang sini demi pertahankan akidah. Paling teruk kita pun cuma rasa penat tahap melampau. Tudung dan tempang kekal menjadi bukti sehingga dikuburkan, tapi penat tahap melampau kita tetap akan hilang selepas kita berehat. Maka, apa je yang boleh kita jadikan bukti di hadapan Allah nanti?"


yang hujung kanan tu memang spoil. kes terlebih himmah =p


p/s:
1.Dah hilang penat skuad hud-hud? panjang+lama+lambat-->tapi paling selamat. Terus thabat adik2 sayang^^,
2. Ahlan wasahlan pada ahli baru Muhsineen. Tatabahasaly, muhsineen betul2 dah jadi Muhsineen.. huhu.. moga makin kuat ye semua.. RS..RS.. haha..
3. Kata-kata nabi kat atas tu buka raheek makhtum page 541 ye adik2..


30- 31 Julai 2010
Karak-Mu'tah
Jordan Al-awallan

7 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.